Op comfort gerichte zorg

Op comfort gerichte zorg betekent dat er geen intensieve behandeling wordt gegeven. Alle procedures en behandelingen die daar bij horen worden niet toegepast. Uw baby wordt in warme doeken gewikkeld en blijft met u samen in een rustige verloskamer. U kunt uw baby vasthouden en uw baby kan rustig overlijden. We zorgen er wel voor dat uw baby geen pijn heeft en niet hoeft te lijden en zullen u begeleiden tijdens het proces van overlijden. Meestal zal de baby binnen enkele minuten tot uren na de geboorte overlijden.

Voor de geboorte:

U krijgt vaak medicijnen om de weeën te remmen. Soms krijgt u medicijnen die er voor zorgen dat de kans op ernstige problemen kleiner wordt.

Bij deze korte zwangerschapsduur doen we liever geen keizersnede. Uw arts kan u hier in het gesprek meer over vertellen.

Na de geboorte:

Als uw baby bij 24 weken zwangerschapsduur wordt geboren, zal uw baby zonder behandeling overlijden. Alle vervelende behandelingen die nodig zijn om te overleven hoeft uw baby dan niet te ondergaan. De zorgverleners begeleiden u en uw baby tijdens het proces van overlijden. U heeft de tijd om uw baby vast te houden, dicht bij u. De zorgverleners zullen er alles aan doen om te zorgen dat uw baby niet lijdt. Dat is het doel van deze zorg.

Als u dat prettig vindt, mogen hier ook andere mensen bij zijn. Als u al kinderen heeft, kunnen zorgverleners helpen om hen bij het overlijden te betrekken. De zorgverleners zullen u ook helpen met het wassen, verzorgen en aankleden van uw baby en met het maken van tastbare herinneringen zoals foto’s, voet- en hand afdrukjes.

Voetafdrukken En Euro
Afbeelding: voetafdrukjes van de baby na overlijden. Het muntstuk geeft de grootte aan.

Bij op comfort gerichte zorg zal de baby:

  • geen pijnlijke en vervelende behandelingen ondergaan;
  • niet beademd worden of medicijnen krijgen, behalve pijnstilling;
  • niet worden opgenomen op de NICU.

Maar het is zeker dat de baby zal overlijden.

Klik hier voor een foto van een extreem vroeg geboren baby met op comfort gerichte zorg
Vroeggeboorte Op Comfort Gerichte Zorg
Foto: een baby in warme doeken in de armen van de ouders.